Herdenking Kristallnacht

woensdag 10 november 2021

Zondagmiddag zijn we met een aantal collega’s en leerlingen naar de herdenking van de Kristallnacht geweest.

De Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 wordt door velen gezien als het begin van de Shoah of Holocaust. In Duitsland werden toen duizenden synagogen en winkels van Joden vernield. Men schat dat in die nacht bijna honderd Joden zijn vermoord. Tegenwoordig gebruiken veel mensen liever het woord Pogromnacht.  

Gerdi Verbeet wees er in haar toespraak op hoe belangrijk woorden zijn in een tijd, waarin politici het begrip Holocaust tussen haakjes zetten en opmerken dat de Joden de Tweede Wereldoorlog niet mogen claimen. Het begint met valse woorden en eindigt met gruwelijke daden. Ze richtte zich speciaal tot onze leerlingen met de oproep om waakzaam te zijn. Stel kritische vragen en accepteer het niet als mensen gepest of buitengesloten worden. Je hebt altijd een keuze. 

Eva Wilbers, Elize Weijers en Perrin de Waal van het Werkmancollege – zo noemde iedereen onze school – droegen daarna een door henzelf geschreven gedicht voor. Erg indrukwekkend en om kippenvel van te krijgen.
De gedichten zijn het resultaat van een project in de eerste klas over herdenken en herinneren, waaraan o.a. de stadsdichter Renée Luth heeft meegedaan. Samen met andere gedichten van leerlingen zijn ze deze week nog te zien in de etalages van winkels in de Folkingestraat.  

Het programma werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van een nigoen, een melodie zonder woorden. Er werd ook veel gelachen. Zoals Verbeet zei: herdenken is ook het leven vieren. 

We zijn trots op onze leerlingen en op onze school. 

Wim, Ilona en Sander


Ik sta in een straat
Een brandende gebroken, glinsterende straat
Er is licht, warmte, drukte
Maar toch voelt het donker, leeg, koud als een zwart gat
De man die mijn zorgzame vader was?
Meegenomen, voor wie weet hoe lang
Waar naartoe?
Dat weet ik niet
Weet iemand dat?
Ja die torenhoge mannen met de pikzwarte laarzen
Waarom doen ze dit?
Waarom pakken ze mijn geluk af?
Je weet het niet
Kan iemand het mij vertellen
Is er iemand die het weet? 

 

Elize Weijers L1A 

afbeelding
afbeelding afbeelding afbeelding afbeelding