Mare Janssen wint Antoine Gerrits Award, Lilian Elting in top 5

vrijdag 5 juli 2024

Afgelopen zaterdag, 29 juni, was in Amsterdam de prijsuitreiking van de Antoine Gerrits Award. Lilian Elting en Mare Janssen, beide uit Atheneum 6, hebben hun examenchoreografie ingediend. Na een spannende online voorronde, waarbij er op kunstwerken van jongeren uit het hele land kon worden gestemd, zaten Lilian en Mare beide in de top 5. 

De top 5 genomineerden kwam zaterdag bij elkaar in het Internationaal Theater Amsterdam, alwaar zij aan de jury hun werk presenteerden en konden vertellen over hun maakproces. De jury heeft Mare Janssen verkozen tot winnares. Naast een medaille en het juryrapport dat elke genomineerde ontving, heeft Mare een trofee en een geldbedrag gewonnen voor verdere ontwikkeling van haar talent. Dat laatste kan ze goed gebruiken, Mare vertrekt in september naar Milaan om voor acht maanden te gaan dansen bij het Milano Contemporary Ballet. Quotes uit het jury rapport van Mare: "Complimenten voor de prachtige choreografie, het kwetsbare verhaal en de keuze om jezelf als kunstenaar te verdiepen in de performance door gebruik te maken van en te experimenteren met verschillende kunstvormen en dimensies. Zoals taal, muziek en geluid, beeld, spel, dans en licht. We zien dat jij al ver bent als creatief maker en je maakt ons nieuwsgierig naar wat we in de toekomst nog meer van jou mogen zien en ervaren.”

Ook voor Lilian lovende woorden; “Met een krachtige boodschap worden wij als toeschouwers de dansvoorstelling ingetrokken. In beweging, energie, kracht en muziek onderstreep je jouw positie als jonge vrouw en die van jonge vrouwen om je heen. Je raakt ons en we zijn onder de indruk van de strakke, flitsende en snelle dansperformance. We hopen dat jouw dans en stimulans kan zijn voor jongeren om (nog meer) met belangrijke maatschappelijke thema’s aan de slag te gaan” . 

We zijn onwijs trots op Lilian en Mare. Het is prachtig om te zien dat  jonge makers hier op het Stadslyceum de ruimte, middelen en begeleiding vinden om te kunnen excelleren. 

De Vereniging CultuurProfielScholen, waar het Stadslyceum lid van is. heeft sinds 16 november 2017 een eigen jongeren award: De Antoine Gerrits Award. Dit is een kunstwedstrijd voor alle jongeren in Nederland die actief bezig zijn met één van de vormen – of mixvormen – van beeldende kunst, fotografie, theater, cabaret, muziek, film, dans, literatuur of media. Met deze kunstwedstrijd wil de Vereniging CultuurProfielScholen kunsttalent in Nederland stimuleren en een podium bieden. 

afbeelding